Wat doet een deurwaarder?
Een deurwaarder heeft een bijzondere job. Hij heeft verschillende opdrachten, zoals brieven sturen om een rekening te betalen.
Je kan een brief krijgen van de gerechtsdeurwaarder tijdens zowel de minnelijke als de gerechtelijke invordering van een schuld. Zijn rol is telkens anders:
1 Tijdens minnelijke invordering
Bij een minnelijke invordering kan hij optreden als de vertegenwoordiger van een schuldeiser. Een gerechtsdeurwaarder kan dan geen beslag leggen op je woning, je loon, je spullen...
Er zijn ook een aantal regels verbonden aan het optreden van een gerechtsdeurwaarder tijdens een minnelijke invordering. Die regels gelden voor alle partijen die een schuld invorderen:
- de schuldeiser zelf,
- een advocaat,
- een incassobureau,
- of een deurwaarder.
2 Tijdens gerechtelijke invordering
De gerechtsdeurwaarder voert uit wat de rechter heeft beslist of wat er in een akte met uitvoerbare titel staat. De gerechtsdeurwaarder is nu contactpersoon en zorgt voor de communicatie tussen het gerecht en jou. De gerechtsdeurwaarder voert dus uit wat er staat in een:
- vonnis
- dwangbevel
- notariële akte
De gerechtsdeurwaarder zorgt voor betekening van gerechtelijke documenten. Elk document dat je van de gerechtsdeurwaarder krijgt is een exploot. Daarvoor kan hij geld vragen.
De gerechtsdeurwaarder is de enige die bij een gerechtelijke invordering het beslag mag uitvoeren. In deze rol is de gerechtsdeurwaarder een gerechtelijk ambtenaar en niet enkel de vertegenwoordiger van de schuldeiser. Bij een gerechtelijke invordering kan de gerechtsdeurwaarder dus wel effectief beslag leggen op je woning, je inkomen, je spullen...
Vragen of klachten?
Wanneer je klachten hebt over een gerechtsdeurwaarder kan je terecht bij:
- de arrondissementkamer waar de betrokken deurwaarder deel van uitmaakt Zoek de contactgegevens op: Arrondissementen | Gerechtsdeurwaarders
- of de Nationale Kamer van de Gerechtsdeurwaarders. Hier kan je schriftelijk een klacht indienen.
Je kiest beter één van deze twee opties. Beter niet allebei, want dat kan de oplossing vertragen.
Als je geen reactie ontvangen hebt, of je bent niet tevreden met het resultaat kan je naar de ombudsdienst voor gerechtsdeurwaarders stappen: Welkom | Ombudsman Gerechtsdeurwaarders (ombudsgdw.be)
Ook kan je een klacht indienen bij de beslagrechter, maar daarvoor doe je best eerst beroep op juridische bijstand.