Wat als ik mijn krediet of lening niet kan terug betalen?
Je hebt problemen met het terugbetalen van een krediet of lening. Een krediet dat wordt afgesloten tussen een kredietgever en een persoon is een consumentenkrediet.
Onder een consumentenkrediet of lening verstaan we:
- een lening op afbetaling,
- verkoop op afbetaling,
- een hypothecaire lening,
- een kredietkaart,
- een banksaldo onder nul,...
De volgende informatie geldt voor de meeste consumentenkredieten:
Aanmaning
Bij een betalingsachterstand zal een kredietgever vaak aanmaningsbrieven en herinneringen sturen om je zo tot betaling aan te zetten. Hij mag dit één keer per maand doen en mag hiervoor maximum 7,5 euro per brief vragen, bovenop de verzendingskosten.
Ingebrekestelling
Als je na de aanmaning niet reageert kan een kredietgever ook nalatigheidsintresten vragen.
Nalatigheidsinteresten beginnen pas te lopen vanaf de ingebrekestelling. Als er niets in het contract staat, worden ze berekend aan de wettelijke interestvoet, maar het contract kan ook een hogere rente bepalen.
Melding Nationale Bank
Als je je krediet of lening niet kan terugbetalen, zal de kredietgever dit melden aan de Nationale bank.
Lees hier meer informatie: Wat betekent op de zwarte lijst staan van de Nationale Bank?
Overeenkomst stopzetten
Bij wanbetaling kan je kredietgever ook je kredietovereenkomst beëindigen. De openstaande schulden zal je uiteraard nog moeten betalen, waarschijnlijk vermeerderd met nalatigheidsinteresten en schadevergoedingen.
Bovendien kan hij de schuld opeisbaar stellen: je moet dan in één keer het totale krediet terugbetalen, in plaats van met de normale maandelijkse afbetalingen.
Wat bij een verkoop op afbetaling?
Bij een verkoop op afbetaling koop je iets, bijvoorbeeld een auto, en betaal je die niet in één keer maar met maandelijkse aflossingen.
Bijvoorbeeld: Zolang je nog geen 40% hebt afbetaald, kan de kredietgever wanneer je niet (tijdig) betaalt, je auto terugnemen. Dit is enkel mogelijk als er in de kredietovereenkomst een 'beding van eigendomsvoorbehoud' is opgenomen. Je kan na een ingebrekestelling ook gewoon akkoord gaan om je auto terug te geven.
Loonoverdracht
Bij loonoverdracht wordt een deel van je inkomen afgehouden en uitbetaald aan je schuldeiser.
In de meeste gevallen heb je een document ondertekend bij je kredietovereenkomst: hierin staat dat wanneer je je schulden niet tijdig betaalt, een deel van je loon naar je schuldeiser zal gaan.
Hoe verloopt loonoverdracht?
- Een schuldeiser stuurt eerst een aangetekende brief naar jou en je werkgever of de instelling die je uitkering uitbetaalt. De schuldeiser geeft dan de opdracht aan de werkgever of je uitkeringsinstelling om een deel van je loon of uitkering te betalen aan hem.
- Je kan gemakkelijk een loonoverdracht stopzetten: stuur een aangetekende brief naar je werkgever of de instelling die je uitkering uitbetaalt. Je vraagt daarin om de loonoverdracht stop te zetten. Je vermeldt daarbij waarom je de loonoverdracht wil stopzetten.
- Na de stopzetting kan de schuldeiser wel naar de rechter stappen om de loonoverdracht toch te laten doorgaan. Als de rechter hiermee instemt, wordt de loonoverdracht toch bekrachtigd. Jij moet dan ook de kosten van de procedure betalen.
Alle stappen op een rij:
Maandelijkse terugbetalingen
Herinnering
Als je een maand niet betaalt, stuurt de kredietgever jou een herinnering of een aanmaning. Hiervoor kan de kredietgever €7,5 vragen.
Ingebrekestelling
Als je twee maanden niet betaalt, stuurt de kredietgever een (aangetekende) ingebrekestelling. Je hebt dan nog één maand de tijd om de achterstallen te betalen. Vanaf de ingebrekestelling kunnen ook nalatigheidsintresten worden gevraagd.
Heb je vragen of problemen met je krediet of lening? Dan kan je nu best reageren.
Melding Nationale Bank
In de lijst van Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank wordt vermeld dat je achterstallen hebt van je krediet. Lees hier: Wat betekent op de 'zwarte lijst staan' van de Nationale Bank (NBB)?
Overeenkomst wordt stopgezet
Je krijgt een opzegbrief om de kredietovereenkomst stop te zetten. Nu kan de kredietgever het hele bedrag opvragen (= opeisbaar).
Bovenop het achterstallige bedrag kunnen extra intresten en een schadevergoeding worden gevraagd.
Loonoverdracht
Bij de kredietovereenkomst, zit ook vaak een document van loonoverdracht.
Dat betekent dat de kredietgever een deel van je loon of inkomen kan gebruiken om het krediet terug te betalen. De kredietgever contacteert hiervoor jouw werkgever of uitkeringsinstelling (bv. vakbond, ziekenfonds,...).
Je inkomen is steeds beschermd door de beslaggrenzen.