Wat zijn de gemeenschappelijke kosten van mijn appartement?
Woon je in een studio, een kamer of een appartement? Dan heb je vaak ook gemeenschappelijke kosten en lasten. Vaak gaat het over het onderhoud van de lift of een gemeenschappelijke meter voor water.
Je betaalt deze kosten via een vast maandelijks bedrag (forfaitair) of een voorschot op de werkelijke kosten.
Vast bedrag of voorschot?
In het huurcontract spreek je met de verhuurder een regeling af hoe je de gemeenschappelijke kosten en lasten betaalt. Er zijn twee manieren om dit te regelen:
- Je betaalt elke maand een vast bedrag (forfaitair).
- Je betaalt maandelijks een voorschot. De verhuurder verrekent dan de voorschotten één keer per jaar met de jaarafrekening. Je moet dan nog een bedrag terugkrijgen of bijbetalen.
Zowel jij als de verhuurder hebben het recht om over te stappen van een vaste forfaitaire kost naar een systeem met voorschotten. Je mag ook altijd vragen om de facturen van de kosten te bekijken
Veelgestelde vragen rond Wonen:
Was je dakloos? Heb je een laag inkomen? En heb je nu een woning gevonden? Dan heb je misschien recht op een installatiepremie.
Dit vraag je aan bij het OCMW en geldt voor inwoners van Vlaanderen, Brussel of Wallonië.
De installatiepremie is hetzelfde bedrag als één maand leefloon van een "persoon met gezinslast", (ongeacht of je gezinslast hebt of niet).
Je kan een lening aanvragen bij het Woningfonds of bij het BRUHWA (of BRUGAL) Fonds. Steun voor de samenstelling van de huurwaarborg - Brussel Huisvesting
Ook kan het OCMW jou op verschillende manieren helpen bij de waarborg. Door het bedrag te lenen of door een bankgarantie. Huurwaarborgen | POD Maatschappelijke Integratie (mi-is.be)
Je kan een lening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds: Huurwaarborglening van het Vlaams Woningfonds | Vlaanderen.be
Ook kan het OCMW jou op verschillende manieren helpen bij de waarborg. Door het bedrag te lenen of door een bankgarantie. Huurwaarborgen | POD Maatschappelijke Integratie (mi-is.be)