Wat als ik mijn huur niet meer kan betalen?
Als huurder moet je huur betalen en de woning goed onderhouden. Lukt dat niet? Lees hieronder zes manieren om problemen met de huur te vermijden:
1. Overleg met de verhuurder
Kan je niet je volledige huur betalen, maar wel een deeltje? Doe dit dan zeker! Zo beperk je de huurachterstand alvast.
Contacteer de verhuurder meteen en leg uit waarom het deze maand niet lukt om de volledige huur te betalen. Geef aan hoe je de betalingsachterstand zal wegwerken door maandelijks af te betalen.
Wacht niet tot de verhuurder je aanmaant wegens achterstallige huur en zet zelf actief de eerste stap. Heb je meerdere schuldeisers? Geef best voorrang aan je huurschuld.
2. Contacteer de hulpverlening
Kan je toch niet tot een akkoord komen met de huurder? Zoek hulp bij een erkende dienst voor schuldbemiddeling; bij het OCMW in jouw gemeente of het CAW in jouw regio. Zij zullen nagaan of de bedragen correct zijn en welk bedrag haalbaar is om af te betalen.
Het OCMW kan bekijken of je een voorschot kan krijgen op je huur. Nadien moet je dat bedrag terug betalen aan het OCMW.
Hoe sneller je de hulpverlening contacteert, hoe makkelijker het is om een oplossing te vinden.
3. Fonds ter bestrijding van Uithuiszettingen
Heb je huurachterstand? Het OCMW kan je op verschillende manieren ondersteunen. Eén van de mogelijkheden is het Fonds ter bestrijding van Uithuiszettingen.
Het OCMW, de huurder en de verhuurder sluiten dan samen een begeleidingsovereenkomst. Vervolgens stelt het OCMW een afbetalingsplan op en de verhuurder ontvangt meteen 50% van de huurachterstand. In ruil hiervoor zal de verhuurder geen uithuiszetting aanvragen bij de vrederechter.
4. Een huurwoning in Brussel?
Huurprijzen in Brussel liggen hoog. Wist je dat de verhuurder verplicht is om in je huurovereenkomst de referentiehuurprijs te vermelden?
Meer informatie over de referentiehuurprijs voor jouw woning, vind je via deze link:
Soms lukt het niet meer om je huur te betalen. Waar kan je hulp vragen? Hoe kan je een uithuiszetting vermijden? Raadpleeg deze brochure:
5. Verhuizen met een minnelijke overeenkomst
Is je huur gewoon te hoog voor je huidige inkomen? Dan kan je best verhuizen. Je kan aan je verhuurder vragen of je kan verhuizen zonder opzegvergoeding. Wees eerlijk en breng eventueel nieuwe huurders aan.
Het kan zijn dat dit niet volgens de afspraken van je contract verloopt, maar met een minnelijke overeenkomst kan je dit proberen op te lossen.
6. Zoek juridische bijstand
Wat als er geen minnelijke oplossing mogelijk is en de verhuurder toch naar de vrederechter stapt?
Betaal ook dan zoveel mogelijk af en ga met de betaalbewijzen naar de zitting. Doe daar een realistisch afbetaalvoorstel en vraag uitstel. Bij beperkte huurachterstanden maak je kans dat de vrederechter dat toestaat.
Vraag advies aan de Huurdersbond, een erkende dienst voor schuldbemiddeling en/of een advocaat.