Ik heb geen domicilie. Hoe kan ik een referentieadres krijgen?
Om je post te kunnen ontvangen of om een geldige identiteitskaart te krijgen, moet je een officieel adres hebben. Dit is je domicilie-adres.
Indien je geen domicilie hebt, kan je een referentieadres aanvragen. Een referentieadres is een adres waarop iemand zich tijdelijk kan inschrijven bij het OCMW of de gemeente waar die wenst te verblijven.
Dit adres wordt dan officieel erkend in het rijksregister, met een speciale vermelding dat het om een referentieadres gaat. Op die manier kan je een geldige identiteitskaart aanvragen.
Voor wie is het bedoeld?
Deze regeling geldt voor Belgen, buitenlanders die langer dan drie maanden of onder speciale voorwaarden in België mogen verblijven.
Het kan dat je in België verblijft zonder een officieel adres of dat je in het buitenland werkt maar in België nog bereikbaar wil blijven. Bijvoorbeeld:
- als je dakloos bent,
- op een schip woont,
- in een woonwagen verblijft,
- als je in het buitenland studeert,
- als je in het buitenland werkt (voor een Belgische werkgever),
- als je voor ontwikkelingssamenwerking werkt.
Waarom heb je een referentieadres nodig?
Voor sommige administratieve zaken heb je een adres nodig waarop je bereikbaar bent voor officiële instanties. In dat geval kun je een referentieadres aanvragen. Een referentieadres is nodig om:
- bepaalde sociale rechten en uitkeringen te verkrijgen (bv. werkloosheidsuitkeringen, gezinsbijslagen, toegang tot ziekenfonds,...),
- om een geldige identiteitskaart te krijgen,
- overheidsdiensten en hulpverleners die contact met je opnemen en hulp bieden.
Het is een tijdelijke oplossing tot je een eigen officieel adres hebt.
Hoe vraag je een referentieadres aan?
Het referentieadres kan bij het OCMW zelf zijn of bij een individueel persoon.
In beide gevallen moet je je referentieadres dit aangeven bij het OCMW. Het OCMW kan je ook meteen helpen bij andere ondersteuning waar je recht op hebt.
Bij een individueel persoon
Als je een referentieadres bij een individueel persoon wil aanvragen, moet die persoon:
- zelf op dat adres wonen,
- de post voor jou doorsturen,
- schriftelijk toestemming geven; dit wordt gebruikt om aan te tonen dat je niet permanent op dat adres verblijft.
Bij het OCMW of Sociaal Huis
Als je een referentieadres bij het OCMW of Sociaal Huis aanvraagt, moet je contact opnemen met het OCMW en je situatie uitleggen aan een maatschappelijk werker. Het OCMW neemt dan binnen 30 dagen een beslissing en stuurt deze door naar het gemeentebestuur.
Er zijn voorwaarden verbonden aan het hebben van een referentieadres, zoals regelmatig je post ophalen en afspraken bij het OCMW nakomen.
Belangrijk
Een referentieadres voor je werk of beroep mag niet langer dan 1 jaar duren. Dit is anders voor personen die voor de overheid werken zoals burgerpersoneel, militairen en diplomaten.
Bewijsstukken
Bij het eerste contact met het OCMW breng je je identiteitskaart mee. Mogelijk vraagt de maatschappelijk werker om aanvullende documenten.
Voor de meest recente wet- en regelgeving kun je de volgende pagina raadplegen: https://www.mi-is.be/nl/referentieadres.
Auteur: OCMW Antwerpen
Veelgestelde vragen rond Wonen:
Was je dakloos? Heb je een laag inkomen? En heb je nu een woning gevonden? Dan heb je misschien recht op een installatiepremie.
Dit vraag je aan bij het OCMW en geldt voor inwoners van Vlaanderen, Brussel of Wallonië.
De installatiepremie is hetzelfde bedrag als één maand leefloon van een "persoon met gezinslast", (ongeacht of je gezinslast hebt of niet).
Je kan een lening aanvragen bij het Woningfonds of bij het BRUHWA (of BRUGAL) Fonds. Steun voor de samenstelling van de huurwaarborg - Brussel Huisvesting
Ook kan het OCMW jou op verschillende manieren helpen bij de waarborg. Door het bedrag te lenen of door een bankgarantie. Huurwaarborgen | POD Maatschappelijke Integratie (mi-is.be)
Je kan een lening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds: Huurwaarborglening van het Vlaams Woningfonds | Vlaanderen.be
Ook kan het OCMW jou op verschillende manieren helpen bij de waarborg. Door het bedrag te lenen of door een bankgarantie. Huurwaarborgen | POD Maatschappelijke Integratie (mi-is.be)