Welke bijdragen en belastingen betaal ik als zelfstandige?

Belastingen
Als zelfstandige wordt je inkomen belast volgens een progressief tarief. Dit betekent dat hoe meer je verdient, hoe hoger het belastingtarief zal zijn. Bij samenwerking in een bedrijf geldt een vast tarief van 25% vennootschapsbelasting.
Ongeacht of je alleen werkt of met anderen, dien je jaarlijks een belastingaangifte in te dienen. Niet indienen kan resulteren in een 'aanslag van ambtswege', waarbij de belastingdienst zelf je belastingen berekent op basis van bekende of vermoede gegevens.
Hoewel voorafbetalingen niet verplicht zijn, is het verstandig om ze te doen om extra belasting te voorkomen. In 2024 bedraagt dit 6,75% voor bedrijven en 4,5% voor zelfstandigen.
Sociale bijdragen
Zelfstandigen betalen sociale bijdragen om rechten op te bouwen voor pensioen, kinderbijslag en ziekte-uitkeringen.
- De kwartaalbijdrage bedraagt 20,5% van het netto belastbaar inkomen, na aftrek van kosten, eerdere sociale bijdragen en eventuele verliezen. In eerste instantie betaal je een voorlopige bijdrage op basis van je inkomen van drie jaar geleden. Dit wordt later geregulariseerd zodra de belastingdienst je werkelijke inkomsten bekendmaakt, meestal twee jaar later.
- Sociale bijdragen moeten elk kwartaal worden voldaan. Bij te late betaling volgt een wettelijke verhoging van 3%, die elk kwartaal wordt herhaald zolang de bijdrage niet volledig is betaald. Op 31 december volgt een eenmalige verhoging van 7% op openstaande bedragen.
Betaal je je sociale bijdrage niet of te laat? Dan heb je kans op verlies van sociale bescherming. Het ziekenfonds wordt ingelicht, wat kan zorgen tot het niet vergoeden van medische kosten of het verlies van uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid.
Wat krijg je in ruil voor je sociale bijdragen?
Sociale bijdragen dragen bij tot verschillende sociale voordelen, waaronder:
- Ziekteverzekering: vergoeding van medische kosten en ziekte-uitkering bij arbeidsongeschiktheid.
- Pensioen: overbruggingsrecht bij bijvoorbeeld faillissement of economische moeilijkheden.
- Uitkering als mantelzorger.
- Gezinsbijslagen: premies bij adoptie en geboorte, kinderbijslag tot 25 jaar.
- Moederschapsrust en -uitkering van 12 weken, plus 105 gratis dienstencheques na de bevalling.
- 15 dagen vaderschapsverlof.
Betalingsmoeilijkheden?
Bij problemen met betalen, neem contact op met je sociale verzekeringsfonds. Zij kunnen betalingsregelingen treffen, zoals uitstel van betaling, vermindering van bijdragen, afbetalingsplannen of vrijstelling van bijdragen.
Auteur: Dyzo, adviseur Nadine Bollen