Hoe kan ik fraude of phishing herkennen op een betaalpagina?
Phishing
Phishing is een vorm van online fraude waarmee oplichters op allerlei manieren proberen achter je bankgegevens te komen.
Zelfs al zou je fraude of phishing niet meteen herkennen, houd je aan deze gouden regels:
- Kies geen pincode met je geboortedatum, postcode of andere cijfers die makkelijk te vinden zijn.
- Deel met niemand de geheime code van je bankkaart, je Itsme-code of je Easy Banking-code. Zelfs niet wanneer het bericht of het telefoongesprek lijkt te komen van je bank, de politie, de overheid, …
- Te mooi om waar te zijn? Een recente iPhone voor slechts 100 euro op een tweedehandssite, een wedstrijd winnen waar je niet aan hebt deelgenomen… Bekijk eerst of het bericht wel echt klopt. ‘Easy money’ bestaat helaas niet.
- Klik nooit door op een bericht van een onbekende afzender. Criminelen maken websites tot in detail na om je in de val te lokken.
Voorbeeld: je ontvangt een SMS van ‘je bank’ met de boodschap dat je een nieuwe kaartlezer moet aanvragen.
Je wordt naar een valse website verwezen waar je je bankgegevens en codes moet ingeven. Nadat je dit gedaan hebt, plunderen de oplichters je bankrekening.
Tips om fraude en phishing te herkennen:
1 Check de link of de URL van de website
Check altijd de link of URL van de webpagina. Daar zie je vaak dat er iets niet klopt. Zorg ervoor dat deze begint met https:// en dat er een hangslotpictogram wordt weergegeven in de adresbalk van de browser.
Als je twijfelt, stop dan onmiddellijk alle transacties. Een handige website bij twijfel: www.checkjelinkje.nl
2 Spellingsfouten en grammaticafouten
Ondernemingen en instellingen hebben meestal professioneel geschreven webpagina's, zonder spellingsfouten. Het kan zijn dat er valse websites worden geschreven met vertaalprogramma's die geen correct taalgebruik weergeven.
3 Beveiligingsbadge
Veel legitieme websites tonen beveiligingslogo's op hun betaalpagina's om aan te geven dat ze voldoen aan bepaalde beveiligingsnormen.
Controleer of deze badges aanwezig zijn en of ze niet nep zijn: als je erop klikt, zou je op de website komen van een geldige instantie die websites controleert op bescherming en veiligheid. Voorbeelden zijn een trustSeal-badge of een PCI DSS-compliancebadge.
4 Betaalmethode
Legitieme websites bieden vaak bekende en vertrouwde betaalmethoden aan zoals bancontact, creditcards, PayPal, etc. Wees voorzichtig met het invoeren van gevoelige informatie op sites die alleen obscure of onbekende betaalmethoden accepteren.
5 Tweestapsverificatie
Gebruik tweestapsverificatie indien beschikbaar. Als de website tweestapsverificatie aanbiedt, maak hier dan gebruik van.
Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door een code naar je smartphone te sturen. Deze code moet je dan intypen om de transactie te voltooien. Dit kan een code zijn via Itsme, per sms of mail.
6 Beveiligingswaarschuwing
De meeste browsers geven een waarschuwing bij onveilige websites. Negeer deze waarschuwingen niet en onderzoek verder voordat je doorgaat met de betaling.
7 (geen) Persoonlijke info
Geef geen gegevens door zoals een pincode, wachtwoord of andere persoonlijke informatie. Eerlijke betaalpagina's vragen enkel de informatie die strikt noodzakelijk is voor de transactie.
Een voorbeeld: je wilt kledingstukken verkopen op een tweedehandswebsite. Je ontvangt een mail van ‘de webbeheerder’ dat je je rekening en betaalkaart moet registreren.
Je wordt naar een valse website gelokt waar je je bankgegevens en codes moet ingeven. Nadat je dit gedaan hebt, plunderen de oplichters je bankrekening.
8 Contactgegevens
Kijk of de website duidelijke en geldige contactgegevens geeft; zoals een telefoonnummer en een adres. Als deze ontbreken of ongeldig lijken, kan dit een teken zijn van een frauduleuze site.
9 Reviews van de website
Bekijk de reviews of beoordelingen van een website. Andere gebruikers hebben hun beoordeling geschreven zodat jij een beter beeld kan krijgen van een bepaalde webshop.
Let op: Goede beoordelingen of reviews kunnen aangekocht worden! Bekijk wat de gebruikers echt schrijven of wat ze vinden van de website.
Raadpleeg websites zoals Trustpilot om de betrouwbaarheid van een website te beoordelen. Trustpilot geeft websites een algemene beoordeling op basis van de gemiddelde score van gebruikersrecensies.