Krijg ik als zelfstandige een ziekte-uitkering?
Wanneer je als zelfstandige ziek wordt, heb je recht op een ziekte-uitkering vanaf de eerste dag van je ziekte op voorwaarde dat:
- je minstens 8 dagen arbeidsongeschikt bent,
- je aangesloten bent bij een ziekenfonds,
- je het getuigschrift arbeidsongeschiktheid indient bij jouw ziekenfonds binnen de 7 kalenderdagen,
- je sociale bijdragen hebt betaald van het tweede en derde kwartaal voorafgaand aan het begin van je ziekte en/of het kwartaal waarin je ziek valt.
Als je niet aan deze voorwaarde(n) voldoet, neem dan contact op met je ziekenfonds om te bespreken hoe je dit in orde kunt krijgen.
Hoeveel bedraagt de uitkering?
De hoogte van de ziekte-uitkering is een vast bedrag per dag, waarbij zelfs zaterdag als een gewerkte dag telt. De precieze hoogte van het dagbedrag hangt af van je gezinssituatie.
Kan je zaak blijven draaien?
Hoewel je zelf niet meer kunt werken als je ziek bent, hoef je daarom nog niet je zaak te sluiten. Je werknemers, medevennoten of helpers kunnen de activiteit voortzetten, zodat je omzet blijft genereren.
Werken tijdens ziekte?
In principe kun je geen ziekte-uitkering combineren met werken. Alleen als je vooraf toestemming hebt van je ziekenfonds om de uitkering te combineren met een beperkte beroepsactiviteit, is dit mogelijk. Na 6 maanden wordt je uitkering wel met 10% verminderd.
Gelijkstelling wegens ziekte
Als je langdurig ziek bent en niemand anders je activiteit voortzet, kun je als zelfstandige in hoofdberoep of als meewerkende echtgenoot 'gelijkstelling wegens ziekte' aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds. De RSVZ zal hierover beslissen.
Als de gelijkstelling wordt toegekend:
- hoef je geen sociale bijdragen te betalen,
- krijg je terugbetaling van medische kosten,
- behoud je wel je rechten op kinderbijslag, pensioen en andere sociale rechten.
Om in aanmerking te komen voor gelijkstelling, moet je de voorlopige sociale bijdragen van het kwartaal voorafgaand aan de gelijkstelling betaald hebben.
Vanaf wanneer gelijkstelling wegens ziekte
- Als je je activiteit stopzet in de eerste maand van het kwartaal, heb je meteen recht op gelijkstelling.
- Als je stopt in de tweede of derde maand van het kwartaal, gaat de gelijkstelling pas in het volgende kwartaal in.
- Als je je beroepsactiviteit niet hervat, loopt de gelijkstelling door tot en met het kwartaal waarin de arbeidsongeschiktheid eindigt.
- Als iemand anders jouw activiteit in jouw naam voortzet, kun je geen gelijkstelling wegens ziekte krijgen.