Ik ben langdurig ziek. Waar heb ik recht op?
Ben je langdurig ziek? Of ben je afwezig op het werk door een opname, revalidatie of ongeval? Dan komt er heel wat op je af. Geen nood, zowel financieel als emotioneel kan je rekenen op hulp.
Ziekte-uitkering of arbeidsongeschiktheid-uitkering
Ben je werknemer en ben je langer dan een maand ziek? Dan betaalt je werkgever niet langer je uitkering, maar het ziekenfonds.
Ziek geworden tijdens werkloosheid?
Je krijgt dan geen werkloosheidsuitkering, maar hebt recht op een ziekte-uitkering. Binnen de 48 uur stuur je een medisch getuigschrift naar je ziekenfonds.
Door de vakbond of hulpkas voor werklozen (HVW) laat je het inlichtingenblad invullen dat je zal krijgen van je ziekenfonds. Ook moet je de letter « Z » vermelden in de overeenstemmende vakjes van uw papieren of elektronische controlekaart. Indien je de volgende maand(en) nog steeds ziek bent, dan moet je geen controlekaart meer bijhouden.
Ben je zelfstandige?
Ook dan heb je recht op een ziekte-uitkering. Vraag meer informatie bij Dyzo. Op deze webpagina lees je alvast meer over je recht op ziekte-uitkering als zelfstandige.
Besparen op medische kosten
Er zijn heel wat manieren om te besparen op medische kosten. Wist je bijvoorbeeld dat je bij geconventioneerde tandartsen en dokters kan rekenen op het laagste tarief?
Heb je recht op verhoogde tegemoetkoming? Dan krijg je korting op bepaalde medische kosten. Meer informatie vind je bij je ziekenfonds.
Medische kaart in Brussel
Je hebt veel medische kosten en jouw budget is onvoldoende? Je hebt geen recht op aanvullende korting of terugbetaling via je mutualiteit?
In het gewest Brussel kan je terecht bij het OCMW van je gemeente voor korting in je medische kosten onder de vorm van een ‘medische kaart’.
Extra hulp bij huishouden en sociale contacten?
Als je extra hulp nodig hebt bij mobiliteit, huishouding, zelfzorg, communicatie en sociale contacten, kan het zijn dat je extra ondersteuning krijgt. Contacteer daarvoor je ziekenfonds. Zij kunnen een extra dienst inschakelen of je krijgt hiervoor een extra financieel bedrag.
Misschien valt een deel van je sociale netwerk weg. Laat je ondersteunen door je omgeving en houd contact met vrienden en familie. Je kan ook een buddy of een vrijwillige mantelzorger aanvragen bij organisaties zoals Samana.
Veelgestelde vragen over Gezondheid:
De hulpkas is een gratis ziekenfonds. Je kan je aansluiten bij Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Als lid van de HZIV hoef je geen ziekenfondsbijdrage te betalen.
Houd er echter rekening mee dat de HZIV geen ledenvoordelen biedt, minder goed bereikbaar is en geen lokale kantoren of Dienst Maatschappelijk Werk heeft.
Naast de ziekenfondsbijdrage moet je ook een Vlaamse zorgpremie betalen. De zorgpremie is een jaarlijks bedrag dat iedereen moet betalen om de Vlaamse Sociale Bescherming te financieren.
Als je de zorgpremie niet of slechts gedeeltelijk betaalt, riskeer je een boete van 250 euro. Uiteindelijk kan zelfs een deurwaarder worden ingeschakeld als je je schuld niet vereffent.
Als Brusselaar kan je kiezen om de jaarlijkse Vlaamse zorgpremie te betalen.
Als je deze zorgpremie betaalt kan je beroep wil doen op de Vlaamse sociale bescherming. Op deze manier kan je dan, wanneer nodig, beroep doen op een zorgbudget.
https://www.vlaamsesocialebescherming.be/de-zorgpremie/je-woont-in-het-brussels-gewest