Heb ik recht op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorg?
Het voorkeurtarief voor gezondheidszorg, ook wel bekend als de verhoogde tegemoetkoming, is een regeling die bedoeld is om mensen te helpen die moeite hebben om medische kosten te betalen.
Dit tarief biedt verschillende voordelen zoals goedkopere doktersbezoeken, goedkopere medicijnen en ziekenhuisopnames.
In bepaalde gevallen hebt u daarop automatisch recht. In andere gevallen moet u daarvoor bij uw ziekenfonds een aanvraag indienen.
Hoe kom je in aanmerking voor deze regeling en wat zijn de exacte voordelen ervan?
Minder betalen dankzij de verhoogde tegemoetkoming
Met de verhoogde tegemoetkoming kun je flink besparen op medische kosten. Hier zijn enkele voordelen van deze regeling:
- Doktersbezoeken kosten slechts 1 euro, mits je een globaal medisch dossier hebt.
- Je krijgt korting op ziekenhuiskosten.
- Voor bepaalde medicijnen betaal je minder.
- Er geldt een maximumfactuur met een laag remgeldplafond voor veel medische kosten, waardoor je bij hoge medische kosten sneller een terugbetaling krijgt.
- Je betaalt een lagere premie voor de Vlaamse Sociale Bescherming.
Daarnaast zijn er nog andere voordelen, zoals kortingen op vervoer met De Lijn en de NMBS. Voor een volledige lijst van voordelen kun je terecht op de website van het RIZIV.
Voor wie is de verhoogde tegemoetkoming?
Je kan recht krijgen op de verhoogde tegemoetkoming op 2 manieren:
- op basis van een sociaal voordeel of statuut
- op basis van het inkomen van jou en je gezin.
Sommige statuten geven je automatisch recht op verhoogde tegemoetkoming zoals:
- het leefloon van het OCMW (dat u gedurende 3 maanden moet genieten)
- inkomensgarantie voor ouderen
- tegemoetkoming voor personen met een handicap
- kind met zorgtoeslag om medische redenen bij het groeipakket
- weeskind jonger dan 25 jaar
- ...
Klik hier voor een uitgebreide lijst.
Wie een laag inkomen heeft, komt ook in aanmerking. Het bruto belastbaar inkomen van jou en je gezinsgenoten moet dan onder een bepaald bedrag liggen. Dat noemen we het grensbedrag. Raadpleeg de grensbedragen op de website van het RIZIV.
Twijfel je of je in aanmerking komt? Met deze tool van Solidaris kan je zelf onderzoeken of je recht zou hebben. Dit is een inschatting.
Hoe vraag je de verhoogde tegemoetkoming aan?
Als je automatisch recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming, hoef je zelf geen actie te ondernemen. In andere gevallen moet je een aanvraag indienen bij je ziekenfonds. Maak hiervoor een afspraak of ga langs bij een kantoor van je ziekenfonds voor meer informatie. Het ziekenfonds zal dan een inkomensonderzoek uitvoeren om te bepalen of je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming.
Veelgestelde vragen over Gezondheid:
De hulpkas is een gratis ziekenfonds. Je kan je aansluiten bij Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Als lid van de HZIV hoef je geen ziekenfondsbijdrage te betalen.
Houd er echter rekening mee dat de HZIV geen ledenvoordelen biedt, minder goed bereikbaar is en geen lokale kantoren of Dienst Maatschappelijk Werk heeft.
Naast de ziekenfondsbijdrage moet je ook een Vlaamse zorgpremie betalen. De zorgpremie is een jaarlijks bedrag dat iedereen moet betalen om de Vlaamse Sociale Bescherming te financieren.
Als je de zorgpremie niet of slechts gedeeltelijk betaalt, riskeer je een boete van 250 euro. Uiteindelijk kan zelfs een deurwaarder worden ingeschakeld als je je schuld niet vereffent.
Als Brusselaar kan je kiezen om de jaarlijkse Vlaamse zorgpremie te betalen.
Als je deze zorgpremie betaalt kan je beroep wil doen op de Vlaamse sociale bescherming. Op deze manier kan je dan, wanneer nodig, beroep doen op een zorgbudget.
https://www.vlaamsesocialebescherming.be/de-zorgpremie/je-woont-in-het-brussels-gewest