Ik heb schulden met mijn (ex-) partner
In een relatie of in een huishouden, moet je ook samen de kosten verdelen. Maar wat als je partner veel schulden heeft? Moet je die dan ook mee betalen? En wat als je uit elkaar gaat? Moet je dan nog schulden afbetalen van je ex-partner?
Schulden bij gewone gezinsuitgaven zoals de energiefactuur, huur en alles voor de opvoeding van de kinderen,... moet je samen aflossen. Dit geldt ook voor partners die feitelijk samenwonen.
Voor andere uitgaven hangt het af van je huwelijkscontract: heb je er een huwelijkscontract en met welk stelsel? Of staan er al specifieke bepalingen in over schulden?
1. Gemeenschap van goederen
Het meest voorkomende stelsel bij een huwelijk is het wettelijk stelsel van gemeenschap van goederen.
Schulden van vóór het huwelijk worden dan als individueel beschouwd.
Schulden van na het huwelijk worden als gemeenschappelijk beschouwd. Denk aan:
- kosten voor de kinderen,
- de huur,
- de gemeenschappelijke belastingaangifte,
- aankoop van een auto,
- ook schulden die via een erfenis bij één van de partners terechtkomen.
Uitzondering: indien je bij de notaris een clausule opnam in je huwelijkscontract over het gescheiden houden van schulden, hoef je er geen rekening mee te houden.
2. Scheiding van goederen
Bij het huwelijksstelsel van scheiding van goederen zijn enkel schulden voor de gezinsuitgaven (huur, energiefacturen, belastingsaangifte) en opvoeding van de kinderen gemeenschappelijk.
Individuele schulden blijven steeds gescheiden, of ze nu voor of na het huwelijk werden gemaakt.
3. Wettelijk samenwonenden
Voor koppels die wettelijk samenwonen gelden dezelfde regels als voor koppels die getrouwd zijn met scheiding van goederen. Dus schulden zoals huur, energie, kosten voor kinderen, gezamenlijke belastingaangifte,... worden als gemeenschappelijk beschouwd.
Andere schulden zijn voor de partners zelf. Bijvoorbeeld een eigen kredietkaart, eigen laptop,...
5. Feitelijk samenwonenden
Koppels die feitelijk samenwonen zijn wel samen verantwoordelijk voor de schulden bij de gewone gezinsuitgaven en opvoeding van de kinderen. Feitelijk samenwonenden dienen een aparte belastingaangifte in.
Eigen schulden
Sommige schulden zijn enkel voor één echtgenoot. Het gaat hier onder meer om:
- schulden van vóór het huwelijk,
- schulden uit een erfenis aan één echtgenoot,
- schulden door een strafrechtelijke veroordeling (vonnis, boete,...).
Deze eigen schulden kunnen gevraagd worden bij de echtgenoot die de schulden heeft gemaakt. Maar wanneer deze echtgenoot de schulden niet kan betalen, kunnen de schuldeisers ook de helft van het gemeenschappelijk vermogen aanspreken. Als jullie bijvoorbeeld een auto, huis of een gemeenschappelijke bankrekening hebben.