Kan ik sociaal tarief aanvragen voor water?

Voorwaarden voor een sociaal watertarief
Om een sociaal tarief voor water te krijgen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
- Jij of één van je gezinsleden heeft recht op één van de volgende tegemoetkomingen:
- Inkomensgarantie voor ouderen (IGO)
- Leefloon
- Inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) of integratietegemoetkoming (IT) voor personen met een handicap
- Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood
Als je het sociaal tarief wil aanvragen, dan kijkt men of je op 1 januari van dit jaar recht had op één van deze tegemoetkomingen. Als je pas later in het jaar recht kreeg, dan moet je wachten tot het volgende jaar om sociaal tarief voor water te kunnen krijgen.
- Je kan enkel sociaal tarief krijgen voor het waterverbruik op je wettelijke woonplaats, en dus niet voor een tweede verblijf.
Hoe vraag je het aan?
Volg deze stappen om een sociaal tarief voor water aan te vragen:
- Informeer je: ga naar de website van je waterleverancier of gemeente. Soms zijn er nog extra voorwaarden.
- Verzamel je documenten: zorg dat je de juiste documenten hebt, zoals loonstrookjes, uitkeringsbewijzen of bewijs van handicap.
- Vul het aanvraagformulier in: contacteer je waterleverancier of gemeente (of download het formulier van de website) en vul alles nauwkeurig in.
- Dien je aanvraag in: stuur het ingevulde formulier en de nodige documenten naar het aangegeven adres of dien het online in. Belangrijk is dat je je aanvraag ten laatste op 31 december doorstuurt.
- Volg je aanvraag: nadat je de aanvraag hebt ingediend, krijg je meestal een bevestiging. Bekijk regelmatig hoe ver je dossier staat.
Hoe krijg je dat sociaal tarief?
Er zijn twee manieren om het sociaal tarief voor water te krijgen:
- Automatisch: in de meeste gevallen krijg je automatisch korting op je waterfactuur
- Via een vergoeding: als het niet automatisch lukt, bijvoorbeeld omdat de waterfactuur op een andere naam staat of deel uitmaakt van een gemeenschappelijke factuur, krijg je een vergoeding.
- Je ontvangt dan in de zomer een brief met de vraag om gegevens zoals je rijksregisternummer, rekeningnummer en een veiligheidscode door te geven. Deze vergoeding is een vast bedrag dat afhankelijk is van het aantal gezinsleden.
Wat als je aanvraag wordt afgewezen?
Als je aanvraag wordt afgewezen, verlies dan zeker niet de moed. Controleer waarom je aanvraag is afgewezen. Soms kan het liggen aan ontbrekende of foute informatie. Dien opnieuw een aanvraag in met alle juiste informatie.
Moet ik elk jaar opnieuw een aanvraag indienen?
Ja, vaak moet je elk jaar opnieuw een aanvraag doen. Zo is men zeker dat je nog steeds in aanmerking komt.