Welke soorten belastingen zijn er?
Er zijn belastingen die je rechtstreeks moet betalen aan de overheid. Dit zijn de directe belastingen. Vaak telt: hoe hoger je inkomen, hoe meer belastingen je moet betalen. Hier geven we de meest voorkomende belastingen:
Inkomstenbelastingen
Een van de meest bekende belastingen in België zijn de inkomstenbelastingen. Deze belastingen worden berekend op het geld dat je verdient met je job, je onroerende goederen, aandelen of je vennootschap (als zelfstandige).
Het Belgische belastingstelsel werkt progressief: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt.
Verkeersbelasting
Jaarlijks betaal je belasting voor je auto of motorvoertuig. Het bedrag van de belasting hangt af van de auto of het voertuig.
In Vlaanderen wordt die betaald aan de Vlaamse belastingdienst Vlaams Belastingsportaal (fenb.be)
Auto of voertuig in Brussel? Dan betaal je verkeersbelasting aan de Brusselse belastingdienst. Voor meer informatie of een berekening van je verkeersbelasting, surf naar MyTax.Brussels
Onroerende voorheffing
De onroerende voorheffing is een jaarlijkse Vlaamse belasting op onroerende goederen die in het Vlaams Gewest liggen. Onroerende goederen zijn gronden, huizen, gebouwen. Ze wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen.
Wat is het kadastraal inkomen? Het kadastraal inkomen is geen echt inkomen. Het is een fictief inkomen dat gelijkaardig zou zijn met het jaarlijkse netto-inkomen dat het gebouw zou opbrengen als je het bijvoorbeeld zou verhuren.
Successierechten
Deze belasting betaal wanneer je een erfenis of een schenking krijgt.
Lokale belastingen
Naast federale belastingen zijn er ook lokale belastingen die worden geheven door provincies, gemeenten en openbare diensten. Deze belastingen worden gebruikt om lokale voorzieningen zoals afvalophaling, grondwater en infrastructuur te betalen.
BTW
De belasting toegevoegde waarde, beter bekend als btw. Deze belasting betaal je niet rechtstreeks aan de overheid, maar betaal je wanneer je iets koopt, zoals kleding of eten. Het is een bedrag dat wordt toegevoegd aan de prijs van het product. Elke keer dat iets wordt verkocht, wordt een deel van dat geld als btw opgehaald door de overheid.
Bedrijven kunnen een deel van die btw die ze betalen voor de spullen die ze kopen, aftrekken van het geld dat ze verzamelen. Het verschil wordt dan naar de overheid gestuurd.