Hoeveel kost een zichtrekening onder nul?
Een zichtrekening heb je nodig voor dagelijkse betalingen en om inkomsten zoals je loon te ontvangen. Maar wat gebeurt er als je onder nul gaat?
Onder nul gaan: Wat betekent dat?
Onder nul gaan of in het rood staan, is wanneer je meer geld uitgeeft dan er op je zichtrekening staat. Je leent dat geld dus even van de bank. Afhankelijk van je bank en hoelang dit duurt, betaal je extra kosten hiervoor.
Kan jouw zichtrekening onder nul gaan?
Niet iedereen kan met zijn of haar zichtrekening onder nul gaan. Minderjarigen kunnen dit niet. Of je onder nul kunt gaan, hangt af van het type rekening en je bank.
Geoorloofde debetstand
Dit is wanneer je met de bank hebt afgesproken dat je tot een bepaald bedrag onder nul mag gaan. Je kan het bedrag zelf instellen, vaak kan dit tot bijvoorbeeld €1250. Je krijgt hierbij informatie over de jaarlijkse en maandelijkse kosten die aan deze debetstand verbonden zijn.
Niet-geoorloofde debetstand
Sommige zichtrekeningen mogen in principe niet onder nul gaan. Maar in uitzonderlijke gevallen kan dit toch gebeuren, bijvoorbeeld door een automatische betaling van een domiciliëring.
Wat zijn de kosten?
Onder nul gaan op je zichtrekening is niet goedkoop. Wanneer je onder nul gaat, leen je geld dat je niet hebt, en daar betaal je een prijs voor.
Banken vragen doorgaans rentes van meer dan 10% per jaar voor deze 'lening'. Een niet-geoorloofde debetstand kost vaak meer dan een geoorloofde.
Sta je onder nul, maar kan je dit binnen de maand terug aanvullen? Dan worden er meestal geen kosten gevraagd.
Tips om niet onder nul te gaan
Wil je voorkomen dat je onder nul gaat op je rekening? Hier zijn enkele handige tips:
- Houd je uitgaven goed bij in een budgetplan.
- Zorg ervoor dat je altijd voldoende geld op je rekening hebt voordat je iets uitgeeft.
- Maak gebruik van online bankieren of een bankapp om je saldo regelmatig te controleren.
Auteur: Febelin.be