Hoeveel kost een kredietkaart?
Een kredietkaart is een handige manier om aankopen te doen zonder dat het bedrag meteen moet betalen. In plaats daarvan betaal je het bedrag op een later vast tijdstip.
Voor sommige aankopen vraagt de verkoper om te betalen met een kredietkaart (bv. vliegtuigtickets, hotel, verhuur van een auto,...). Bij een kredietkaart kunnen ze achteraf nog geld halen van je rekening als dat nodig is.
Maar wat kost een kredietkaart precies? Hier leggen we het eenvoudig uit.
Hoe werkt een kredietkaart?
Je kunt een kredietkaart aanvragen bij je bank. Elke maand ontvang je een afrekening van alle betalingen die je met je kredietkaart hebt gedaan. Op een vaste dag in de maand wordt het totale bedrag van je zichtrekening afgenomen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende geld op je rekening staat om dit bedrag te kunnen betalen, want dit gebeurt automatisch.
Terugbetaling binnen de maand?
Je uitgaven worden in één keer van je zichtrekening genomen. Dit gebeurt elke maand op een vaste dag. Als je het volledige bedrag van je krediet meteen betaalt, hoef je geen extra kosten of rente te betalen.
Terugbetaling in stukjes?
Met deze optie kun je zelf kiezen hoe je het kredietbedrag terugbetaalt. Elke maand ontvang je een afschrift van je kredietkaartrekening en je kunt beslissen of je het volledige saldo in één keer betaalt of in termijnen. Bijvoorbeeld, als je 1.000 euro hebt uitgegeven, kun je ervoor kiezen om elke maand 200 euro terug te betalen in plaats van het hele bedrag ineens.
Let wel op: je betaalt dan rente voor het bedrag dat je hebt geleend. Hier betaal je dus hogere kosten.
Welke andere kosten horen bij een kredietkaart?
Er zijn verschillende kosten verbonden aan het gebruik van een kredietkaart. Hier zijn de belangrijkste:
Openstaand krediet: Als je het volledige bedrag elke maand terugbetaalt, zijn er geen extra kosten. Maar als je ervoor kiest om in stukjes terug te betalen, betaal je rente over het openstaande bedrag.
Jaarlijkse kaartkost: Dit is een jaarlijkse fee voor het hebben en gebruiken van een kredietkaart. De kosten verschillen afhankelijk van het type kaart.
Wisselkosten in het buitenland: Als je betalingen doet in een andere valuta dan de euro, betaal je een wisselkost.
Geld opnemen bij een geldautomaat: Het is mogelijk om met je kredietkaart geld op te nemen, maar dit brengt een vaste kost én een extra percentage over het opgenomen bedrag met zich mee. Het is meestal goedkoper om geld op te nemen met je gewone bankkaart en je kredietkaart alleen in noodgevallen te gebruiken.
Interesse in een kredietkaart?
Als je interesse hebt in een kredietkaart, neem dan contact op met je bank om een kaart aan te vragen. Je bank kan je meer informatie geven over de verschillende soorten kredietkaarten en de bijbehorende kosten.
Voor meer informatie over geldzaken kun je een kijkje nemen op mijngeldenik.be.