Zelf je inkomsten verhogen
Hoe doe je dat? Wij geven vier tips:
1 Ga na of je recht hebt op premies of andere voordelen
De verschillende overheden van ons land keren premies en andere voordelen uit op tal van domeinen: op vlak van onderwijs, arbeid, wonen, welzijn, energie,… Misschien heb je wel recht op 1 of enkele van deze voordelen.
- Neem een kijkje op www.premiezoeker.be en ontdek of je recht hebt op premies op vlak van wonen.
- Op www.rechtenverkenner.be vind je een volledig overzicht van alle premies en voordelen in België. (Opgepast: rechtenverkenner.be is niet helemaal up-to-date. Men werkt momenteel aan een nieuwe rechtenverkenner.)
Heb je graag hulp om na te gaan of je recht hebt op bepaalde premies of voordelen? Maakt dan een afspraak bij het OCMW van je gemeente, het CAW van jouw regio of de dienst maatschappelijk werk van jouw mutualiteit. Zij zoeken het samen met jou uit!
2 Zoek een bijverdienste
Ben je met pensioen of ben je werknemer met minimum een 4/5 tewerkstelling? Dan kom je in aanmerking voor een flexi-job.
- Je betaalt op dit extra inkomen geen belastingen of sociale bijdrage,
- Je kan tot een maximum van €12 000 per jaar extra verdienen.
Je kan een flexi-job vinden in tal van sectoren. Surf naar https://www.vdab.be/vindeenjob/jobs/flexijob en vind je bijverdienste!
Ben je student, dan is een studentenjob misschien een manier om geld (bij) te verdienen.
- Studeren moet je hoofdactiviteit zijn.
- Je moet minimum 16 jaar zijn of het jaar waarin je 16 wordt.
- Je moet minstens de 1ste graad van het secundair onderwijs afgerond hebben.
- Je betaalt weinig sociale bijdragen en geen belastingen.
- Je mag maximum 600 uur per jaar werken.
Misschien kan je met vrijwilligerswerk geld verdienen. Soms wordt vrijwilligerswerk forfaitair vergoed. Dit betekent dat je per dag dat je vrijwilligerswerk doet, een kleine bedrage krijgt zonder dat je bewijsstukken van jouw onkosten moet binnenbrengen.
Deze forfaitaire vergoeding kan gecombineerd worden met een kilometervergoeding voor verplaatsingen. Het bedrag van de forfaitaire vergoeding is begrensd per dag en per jaar.
Sommige vormen van vrijwilligerswerk geven zelfs recht op een verhoogde forfaitaire vergoeding, bijvoorbeeld
- in de sportsector,
- als nachtoppas,
- bij het niet-dringend liggend vervoer.
Je kan vrijwilligerswerk zoeken op websites als https://www.11.be/, https://vrijwilligerswerk.be/ en https://www.giveaday.be/nl-be.
3 Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt
Geef spullen die je niet meer gebruikt een tweede leven! Wat jij niet meer gebruikt, kan voor iemand anders nuttig zijn. Het kan gaan over een babyuitzet, kleding, meubels,… Er bestaan verschillende manieren om jouw spullen te koop aan te bieden:
- Zoek een rommelmarkt in de buurt om je spullen te verkopen.
- Verkoop op websites zoals www2dehands.be, www.ebay.be, www.vinted.be,...
4 Zorg voor een passief inkomen
Een passief inkomen is een inkomen waarbij je eerst een investering doet – qua tijd en/of geld – waarna je een blijvend inkomen verkrijgt. Je kan bijvoorbeeld een passief inkomen verkrijgen door:
- in vastgoed te investeren,
- je huis te verhuren terwijl je op vakantie bent,
- een mobilhome aan te kopen en deze te verhuren,…
Je geld beleggen is ook een vorm van passieve inkomsten. Meer informatie over veilig beleggen vind je onder 'Sparen en beleggen'.