Betalingen doen
Betalingen doen
Hoe betaal jij je rekeningen? Gebruik je een bank-app of ga je liever langs het loket? Hieronder bespreken we alle manieren om je rekeningen te betalen.
1 Je bank-app op smartphone of tablet
Bankieren met je smartphone of tablet kan handig zijn. Je kan je bankrekening bekijken en overschrijvingen (= betalingen) doen.
Je hebt je internetverbinding nodig, de bank-app en je bankkaart en kaartlezer.
- Download de bank-app van je eigen bank via Playstore of App Store.
- De eerste keer moet je je registreren met de kaartlezer.
- Ben je geregistreerd? Dan kan je inloggen met een vingerafdruk, wachtwoord, geheime code of gezichtsherkenning.
2 Een betaling via QR-code?
Je kan ook met een app op je smartphone bij de winkelier betalen. Bekijk hieronder welke stappen je moet volgen:
- Vertel de handelaar dat je wil betalen via QR-code.
- Open je betaalapp (bv. payconiq) of je bankapp op je smartphone.
- Scan de QR-code op de kassa of betaalterminal.
- Voer het bedrag in en controleer het goed.
- Tik je geheime code in.
- De winkelier krijgt meteen bericht dat de betaling ontvangen is.
Wist je dat je in de meeste gevallen géén payconiq hoeft te installeren om te betalen of geld te ontvangen met je smartphone?
Je kan dit evengoed met je bankapp doen. Het werkt op dezelfde manier en je hoeft geen extra app te installeren.
3 Op de computer
- Meld je aan: De inlogmethode kan verschillen naargelang je bank. Meestal heb je je bankkaart, code en kaartlezer nodig. Soms kan je ook via itsme inloggen.
- Raadpleeg je rekeningen en saldo.
- Beheer je overschrijvingen.
- Vul je gegevens in.
- Onderteken met itsme of kaartlezer en code.
- Meld je af.
4 Aan de bankautomaat of loket
Meer en meer banken vragen om verrichtingen digitaal te doen. Er zijn minder en minder fysieke loketten. Aan het loket worden bovendien vaak extra kosten gevraagd. Het hangt af van jouw contract hoeveel wordt gevraagd voor een verrichting aan het loket.
Geldautomaat van Bancontact? Misschien viel het je al op. Er zijn nu ook bankautomaten die niet van één bank zijn, maar van Bancontact. Daar kan je terecht voor bankverrichtingen van alle banken. Bankautomaten.be - Vind een geldautomaat in de buurt
Voor wie niet graag digitaal bankiert is er nu de Universele Basisbank Dienst (UBD). De meeste banken in België bieden de universele bankdienst aan. Je kan dan toch nog verrichtingen doen aan het loket, maar met beperkte jaarlijkse kosten.
5 Domiciliëring of doorlopende opdracht instellen?
Domiciliëring
Met een domiciliëring geef je een bedrijf de toestemming om een bedrag van je rekening af te halen. Dat kan je bijvoorbeeld doen bij telecomleveranciers.
- De ene maand is je factuur wat minder en halen ze 50 euro van je rekening. De maand erna huurde je misschien een film via je tv en wordt er 55,99 euro van je rekening gehaald. Net zoals bij een doorlopende opdracht hoef je niet zelf de betaling uit te voeren.
Houd wel in de gaten of het bedrag dat van je rekening gaat, ook het bedrag is dat op je factuur staat.
Waar kan je via domiciliëring betalen? Dat hangt van het bedrijf zelf af. Sommige bedrijven geven zelfs een korting aan klanten die via domiciliëring betalen. Om een domiciliëring in te stellen, krijg je als klant een document van het bedrijf. Hiermee kan jij je toestemming geven zodat zij elke maand het bedrag dat je hen verschuldigd bent van je rekening te halen.
Veel energieleveranciers werken met domiciliëring. Dat is interessant. Toch maken we graag een kanttekening. Kies ervoor om enkel de maandelijkse voorschotten via domiciliëring te betalen en niet de eindafrekening. Stel dat die hoger uitvalt dan verwacht, kom je financieel mogelijk in de problemen om andere uitgaven te bekostigen. In dat geval vraag je de leverancier of je de eindafrekening gespreid mag betalen.
Wil je een domiciliëring stoppen? Dat kan. Vraag aan het bedrijf om de nodige stappen te ondernemen om de betalingen vanaf een bepaalde datum te stoppen. Zorg dat je de vraag om de domiciliëring te stoppen ook op papier hebt staan, bijvoorbeeld via mail of zelfs met een aangetekende brief. Houd daarna goed in de gaten of de domiciliëring effectief gestopt is. Neem contact op met je bank indien je vragen hebt hierover.
Doorlopende opdracht
Een doorlopende opdracht noemen we ook wel een periodieke of permanente opdracht. Een doorlopende opdracht stel je zelf in.
Het is een automatische overschrijving waarmee op vaste tijdstippen een vast bedrag wordt betaald. Bijvoorbeeld, elke 15de van de maand wordt 500 euro overgeschreven naar een bepaalde rekening.
Een doorlopende opdracht kan je perfect gebruiken om elke maand je huur te betalen. Nadat je dit hebt ingesteld, wordt de betaling automatisch uitgevoerd (als er voldoende geld op de rekening staat). Je kan deze opdracht aanmaken via online bankieren of via je bankkantoor.
Je bepaalt zelf het bedrag en de looptijd (= duur) van de opdracht. Je kan een doorlopende opdracht altijd aanpassen of stopzetten. Zolang je niets verandert, blijft het bedrag hetzelfde.