Wat kan je doen tegen beslag?
Ook wanneer er beslag is gelegd, kan je de gerechtsdeurwaarder contacteren om een oplossing te zoeken. Je kan nog steeds een afbetalingsplan voorstellen of uitstel vragen.
1 Contacteer de schuldeiser
Zodra je weet dat een schuldeiser gerechtelijke stappen wil zetten, contacteer hem dan om een oplossing te zoeken. Een akkoord kan helpen om een beslag te voorkomen.
Je kunt hierbij hulp krijgen van een schuldbemiddelaar via het OCMW of CAW. Ook nadat de gerechtelijke procedure is gestart, kun je nog steeds proberen om afspraken te maken met je schuldeiser.
2 In beroep gaan
Als je het niet eens bent met de beslissing van de rechter, kun je in beroep gaan.
Dit moet wel snel na de uitspraak gebeuren omdat er termijnen zijn waarbinnen je in beroep kunt gaan. Voor deze stap heb je juridische hulp nodig.
3 Uitstel van betaling vragen
Je kunt de rechter vragen om uitstel van betaling of om een betalingsregeling. Dit geeft je wat tijd en ruimte om je financiƫn op orde te krijgen.
4 Collectieve schuldenregeling
Als je onder een collectieve schuldenregeling valt, kan er geen beslag worden gelegd op je inkomen of bezittingen.
Maar wees voorzichtig, want deze regeling heeft grote gevolgen voor je leven en dat van je gezin. Soms kan de rechter zelfs beslissen dat je huis of andere waardevolle spullen verkocht moeten worden.
5 Neem contact op met de beslagrechter
Als je denkt dat er fouten zijn gemaakt tijdens de procedure van beslag, kun je naar de beslagrechter stappen. Het is nuttig om hier juridische hulp bij te zoeken.