Wat is beslag en wat gebeurt er dan?
Als je een rekening/factuur niet kan betalen, zal de schuldeiser vragen dit toch te doen. Eerst worden er brieven en herinneringen gestuurd.
Als er dan niet wordt betaald gaat de schuldeiser naar de rechter. De rechter kan beslissen dat een deel van je inkomen direct naar die schuldeiser moet gaan of zelfs dat je spullen, zoals je auto, meubels of huis verkocht kunnen worden om je schuld af te lossen. Dat is beslag.
Er zijn drie soorten beslag:
- Beslag op inkomen (loon, uitkering, bankrekening,...)
- Beslag op roerende goederen (meubels, auto, tv,...)
- Beslag op onroerende goederen (huis, woning of eigendom)
Let op! Sommige schuldeisers moeten niet langs de rechter passeren voor een vonnis. Zij kunnen zonder vonnis toch beslag leggen.
Bijvoorbeeld: bij een notariële akte, belastingen, boete van openbaar vervoer, verkeersboetes of alimentatieachterstallen.
Bewarend of uitvoerend beslag?
- Bewarend beslag: Je kan je spullen nog gebruiken, maar je mag ze niet verkopen of weggeven. Het doel is om te voorkomen dat je je bezittingen verplaatst voordat je de schuld hebt betaald. Er zijn zware straffen voorzien wanneer je bij een bewarend beslag toch de zaken die in bewarend beslag zijn, verkoopt.
- Uitvoerend beslag: Je spullen (bijvoorbeeld je fiets of je computer) worden echt verkocht. Soms wordt ook een deel van je loon ingehouden om je schuldeiser te betalen.