Onbetaalde rekening, wat nu?
Als je een rekening of factuur niet kan betalen, zal de schuldeiser vragen dit toch te doen. De schuldeiser (huisbaas, ziekenhuis, telecomoperator, ...) zal jou daarvoor herinneringen sturen. Dit gebeurt tijdens de minnelijke invordering.
Elke 'soort' schuld wordt op een andere manier ingevorderd. Er zijn andere regels voor schulden bij een onderneming, de energieleverancier, de overheid of een achterstallig krediet.
Als je je schulden niet afbetaald, kan de schuldeiser naar de rechtbank stappen en starten met een gerechtelijke invordering.
1 Minnelijke invordering
In deze fase zal de schuldeiser vragen om de achterstallige facturen te betalen. Je krijgt herinneringen, aanmaningen, nalatigheidsintresten of een schadevergoeding. Daar kunnen extra kosten voor worden gevraagd.
De brieven kunnen ook verstuurd worden door een advocaat, een incassobureau, een deurwaarder en in sommige gevallen een notaris. Dit is de invorderaar.
Deze invorderaars kunnen geen extra kosten vragen voor hun eigen werk. Enkel de kosten vermeld in de overeenkomst of de algemene voorwaarden kunnen gevraagd worden. Het mag dus niet meer kosten omdat een advocaat, incassobureau of deurwaarder je brieven stuurt tijdens de minnelijke fase.
Tijdens de minnelijke invordering:
... blijven de extra kosten beperkt
... kan je een afbetalingsplan vragen
... kan je de hulpverlening contacteren
2 Gerechtelijke invordering
Wanneer de rekening niet betaald wordt, zal de schuldeiser naar de rechtbank stappen. Je krijgt eerst een dagvaarding opgestuurd. Daarin lees je wanneer en waarom je naar de rechtbank moet.
Tijdens de zitting beslist de rechter wie wat moet betalen. Dit wordt genoteerd in een vonnis. Als het vonnis betekend wordt, kan er beslag gelegd worden op je inkomsten, bankrekening, meubels, auto of huis. Dit is een dwangmaatregel tijdens de gerechtelijke invordering.
In deze fase zal de gerechtsdeurwaarder met jou communiceren over de schulden.
Tijdens de gerechtelijke invordering:
... kunnen de kosten hoog oplopen
... kan je een afbetalingsplan vragen
... kan je de hulpverlening contacteren
Let op! Sommige schuldeisers moeten niet langs de rechter passeren voor een vonnis. Zij kunnen zonder vonnis toch verder gaan met een gerechtelijke invordering.
Bijvoorbeeld: belastingen, boete van openbaar vervoer, verkeersboetes, een schuld via een notariƫle akte of achterstallen van alimentatie.