Beslag op meubels of roerende goederen
Als een schuldeiser beslag legt op roerende goederen (bv. meubels, auto of tv) betekent dat deze spullen verkocht kunnen worden om je schulden te betalen. Een deurwaarder voert dit beslag uit.
Voordat een schuldeiser dit kan doen, heeft hij een officieel document nodig, meestal een vonnis of een dwangbevel. Ook nu kan je de gerechtsdeurwaarder contacteren en een afbetalingsplan voorstellen om zo te voorkomen dat je spullen verkocht worden. Je kunt hier ook hulp bij zoeken.
De deurwaarder komt langs
De deurwaarder komt een eerste keer langs om de spullen op te schrijven. Dit opschrijven heet 'in beslag nemen'. De eerste keer neemt de deurwaarder de spullen niet mee. Je krijgt een lijst van wat hij allemaal heeft opgeschreven.
Wat mag een deurwaarder in beslag nemen?
De deurwaarder zal voornamelijk spullen zoeken die je niet nodig hebt om te overleven; hij bekijkt of er luxeartikelen of andere waardevolle spullen zijn. Een auto die je niet nodig hebt voor het werk, fiets, step, elektronische toestellen, meubels die niet levensnoodzakelijke zijn,...
Wat mag een deurwaarder niet in beslag nemen?
Er zijn bepaalde spullen die een deurwaarder niet in beslag mag nemen; zoals de meubels en huishoudelijke apparaten die je nodig hebt om dagdagelijkse dingen te doen (eten, koken, wassen, slapen,...). Ook schoolspullen voor kinderen en maaltijdcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Voorbeelden van spullen die de deurwaarder niet in beslag kan nemen:
- het bed en beddegoed voor alle leden van het gezin,
- wasmachine en strijkijzer,
- de tafel en de stoelen die nodig zijn om alle leden van het gezin te laten eten,
- keukenspullen die noodzakelijk zijn om te koken en te eten,
- een kookfornuis en een ijskast,
- speelgoed,
- spullen die nodig zijn voor studie of opleiding,
- spullen tot een waarde van €2500 die nodig zijn voor het werk van de schuldenaar,
- ...
Ik woon samen, wat gebeurt er met de gezamenlijke spullen?
Een gerechtsdeurwaarder mag ervan uitgaan dat alle spullen die hij op het domicilieadres van de schuldenaar aantreft, in beslag genomen mogen worden. Bij samenwoonst of een huwelijk kan de gerechtsdeurwaarder dus ook de spullen van de persoon met wie je samenwoont of met wie je bent gehuwd, in beslag nemen. Ook al heeft die persoon niks met jouw schulden te maken.
Om de spullen terug te krijgen moet er een 'revindicatie' gebeuren. Dit is een kostelijke procedure, die bovendien niet altijd kans heeft op slagen. Je zoekt hiervoor best juridische bijstand
Ben je niet akkoord?
Als de deurwaarder toch spullen opschrijft die hij niet mag meenemen, moet je dat meteen zeggen of binnen vijf dagen na het beslag melden. De deurwaarder moet dan een officieel verslag maken en jouw bezwaren daarin opschrijven. Het is verstandig om hier een kopie van te vragen en zo snel mogelijk juridische hulp te zoeken.
Spullen ophalen en verkoop
Na een maand kan de gerechtsdeurwaarder de spullen ophalen. Dit wordt vaak gedaan met een verhuisdienst. De spullen worden dan gebracht naar een magazijn waar ze verkocht worden.
De winst van de verkoop wordt gebruikt om de schulden terug te betalen. Maar de ophaling en verkoop kosten ook veel, dit moet de schuldenaar ook betalen.