Beslag op inkomen (derdenbeslag)
Beslag onder derden betekent dat er eerst een 'derde partij' wordt gecontacteerd om beslag te leggen. Deze derde partij is je werkgever, uitkeringsinstantie of je bank. Zij zullen dan het geld rechtstreeks aan je schuldeiser betalen.
De gerechtsdeurwaarder vertelt je werkgever, bank of uitkeringsinstantie dat er beslag is gelegd op jouw geld of inkomen. Vanaf dat moment moeten ze uitvoeren wat de deurwaarder vraagt, anders kunnen ze zelf aansprakelijk worden gesteld voor jouw schuld.
Kunnen ze alles in beslag nemen?
Er zijn grenzen die bepalen hoeveel van je inkomen in beslag kan worden genomen. Deze beslaggrenzen zorgen ervoor dat je genoeg overhoudt om van te leven. Sommige inkomsten, zoals groeipakket en leefloon, kunnen helemaal niet worden in beslag worden genomen.
Deze regels gelden ook voor een loonoverdracht bij een krediet of lening.
Heb je achterstallen van alimentatie of onderhoudsgeld?
Dan kan heel je inkomen in beslag worden genomen, deze beslaggrenzen gelden dan niet.
Beslag op nettoloon of brutoloon?
De berekening van het beslag voor werknemers wordt gedaan op basis van je nettoloon na aftrek van:
- sociale zekerheidsbijdragen,
- bedrijfsvoorheffing,
- inhoudingen bestemd voor sociale zekerheid (bv. groepsverzekering).
Vergoedingen van je werkgever voor bijvoorbeeld kledij zijn wél vatbaar voor beslag, maar in praktijk gebeurt dit niet vaak. Ook eindejaarspremie en vakantiegeld zijn vatbaar voor beslag.
Maaltijdcheques zijn niet vatbaar voor beslag.
Als je meerdere inkomsten hebt, worden deze bij elkaar opgeteld om het totale bedrag te bepalen dat naar je schuldeiser gaat. Dit gebeurt maandelijks.
Voor zelfstandigen gelden andere regels.
Hoewel beslag op inkomen kan helpen bij het aflossen van schulden, is het belangrijk dat het redelijk gebeurt, zodat je nog steeds genoeg overhoudt om van te leven.